Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan öğretmenlerin her türlü mesleki gelişimlerinden ve bilgi becerilerinin artırılmasından ve dolayısıyla da eğitim öğretimin niteliğinin Avrupa Birliği standartlarına yükseltilmesinden sorumludur. 'Tebeşir'den STEM'e projesinin Müdürlüğümüz için en önemli noktası proje vesilesiyle yeterliliklerini artırmış öğretmenlerimizin pek çok öğrencimize yeni ufuklar açacak olmasıdır.
'Tebeşir'den STEM'e projesinin amacı; Konsorsiyum üyesi okullarımızdaki öğrencilerimizde kod okur yazarlığına dair farkındalık yaratmak, programlama ve yazılım alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilerimize bu eğitimi verebilecek personelimizin yeterliliklerini artırmak, STEM alanlarına karşı ilgiyi oluşturmak ve geliştirmek, öğretmenlerimizin STEM aktivitelerini ders planlarına dahil edebilme yeterliliklerini kazanmalarını sağlamak ve öğrencilerimizi STEM alanlarına yönlendirmek ve onların kendilerine bir Kariyer hedefi koyabilecek özgüveni kazanmalarını sağlamaktır.
Günümüzdeki 'güçlü ülke' olgusunun ülkelerin teknolojik açıdan sahip olduğu üstünlükle doğru orantılı olduğu gerçeğinden de yola çıkarak ülkemizin Kodlama ve STEM alanlarında ihtiyacı olan yetişmiş iş gücü ihtiyacına katkı sağlamak, öğrencilerimizin Fen,Teknoloji,Mühendislik ve Matematik alanlarında düşünen,üreten,sorgulayan ve yaratıcı bireyler olarak toplumda yerini almasını sağlamak,Kodlama ve STEM alanlarına karşı öncelikle okullarımızda ve toplumuzda ilgiyi artırmak,Öğrencilerimizin Fen ve Matematik derslerine karşı olumlu tutum ve davranış geliştirmelerini sağlamak,Katılımcılarımızın Kodlamanın ne olduğunu,günümüzdeki önemini öğrenmelerini amaçlamaktayız.
STEM, "Science, Technology, Engineering, Mathematics",fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Kodlama diğer adıyla programlama ise bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünüdür.Kodlama ve STEM alanında öğrencilerimize destek olabilecek yeterliliklere sahip, bu alanlarda başarılı olabilmelerini sağlayacak İletişim becerileri,Yaratıcılık,İşbirliği becerileri,Entellektüel merak,Medya okur yazarlığı becerileri,bir problemi tanılama-formüle etme ve çözme becerileri,Eleştirel düşünme gibi 21. yy becerilerini kazanmalarını sağlayacak yetkinliklere sahip personele ihtiyacımız vardır.Personelimizin Avrupada Kodlama ve STEM alanındaki çalışmaları görüp oradaki meslektas?larının tecrübelerinden faydalanacak bir iletis?im ag?ı kurması;Mühendislik döngüsünün,Fen ve Matematik ders süreçlerine dahil edilmesi önemli birer ihtiyacımızdır. Okullarımızdaki klasik müfredatın içerisinde Mühendislik döngüsü olmadığından öğretmenlerimizin Mühendislik tasarımını Fen ve Matematiğe entegrasyon için yeterliliklerini artırmaya ihtiyacımız bulunmaktadır.
Proje kapsamında Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kalkan Ortaokulu işbirliğiyle hazırlanan "Tebeşirden STEM'e " konulu ERASMUS+ 2018-1-TR01-KA101-054090 Nolu projesinde on okul ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzden 23 öğretmen ile beraber İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Faruk ATILGAN görev aldı.
Hollanda'nın Amsterdam şehrinde STEM eğitimi, Robotik kodlama ve Hollanda eğitim sistemi üzerine 12 gün boyunca gerçekleşen eğitimde aynı zamanda Hollanda'nın eğitim kurumları da ziyaret edilerek tespitlerde bulunuldu.
Eğitimlerin dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyetlerine devam eden Yunus Emre Enstitüsü'nde gerçekleşmesine Commpass Education aracılık etti.
Proje ile katılımcılarımız;
-STEM'i ders planlarına dahil etme becerilerine dair bilgi edindi.
-Kodlama eğitimi verebilecekleri uygulamaları deneyimledi.
-Öğrencilerde algoritma mantığını oluşturmayı sağlayacak bilgi ve teknikler hakkında bilgi edindiler
Öğrencilerimize;
-Kod okur yazarlığı bilincini kazandırarak, öğrencilerimizin sistematik düşünme,problem çözebilme,olaylar arasındaki ilişkileri görebilme,yaratıcı düşünebilme gibi yetilerini güçlendirmeyi,
-Fen ve Matematik derslerinde öz güven kazanmalarına destek olmayı,
-Bilgisayar başında eğlenerek öğrenme aktiviteleri ile verimli vakit geçirmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
Projemiz kapsamında Konsorsiyum üyesi 10 okulumuzdan 2'şer katılımcı toplamda 23 katılımcı ile Hollanda'da 10 gün süre ile yapılandırılmış Kurs ve Eğitim etkinlikleri şeklinde düzenlenmiş Katılımcılar Matematik, Fen Bilimleri ve Bilişim Teknoloji öğretmenleri arasından seçilmiştir.